woensdag 28 oktober 2015

Traditionele erwtensoep met roggebrood en katenspek, Hollandser kan bijna niet!


traditionele-erwtensoep-met-roggebrood-en-katenspek-hollandser-kan-bijna-niet.jpg
Vandaag een echte Hollandse klassieker namelijk erwtensoep met roggebrood en katenspek. Een ideaal gerecht om de koude dagen mee te trotseren en bovendien is deze soep bijzonder voedzaam.


Benodigdheden:
·         500 g spliterwten
·         200 g ontbijtspek
·         2  varkenspoten of krabbetjes
·         prei
·         uien
·         aardappels
·         1 teentje knoflook
·         2  winterwortels
·         0.5  knolselderij
·         1 magere rookworst
·         0.25 bosje bladpeterselie
·         roggebrood
·         100 g katenspek
·         zout
·         versgemalen peper

Hoe maak je traditionele erwtensoep?
·    Wel de spliterwten een nacht in ruim water. Spoel de spliterwten en breng ze samen met 2 liter water, ontbijtspek en varkenspoten aan de kook. Eventueel schuim dat boven komt drijven verwijderen met een schuimspaan. Laat op laag vuur circa 10 minuten trekken.
·        
      Halveer de prei in de lengte, spoel schoon onder de kraan en snijd de prei in halve ringen.
·     Pel en snijd de uien in grove stukken. Schil en snijd de aardappels in blokjes. Pel en snijd de knoflook grof. Schil en snijd de wortels en knolselderij in blokjes en voeg de groente toe aan de soep. Laat de soep circa 1,5 uur rustig koken en roer af en toe goed door. Eventueel aanvullen met water.
·        
      Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing. Schep de varkenspoten en het spek uit de soep. Gooi de varkenspoten weg, snijd het spek fijn en roer door de soep. Breng op smaak met zout en peper. Pluk en hak de peterselie en roer de peterselie door de soep. Beleg de plakjes roggebrood met katenspek en snijd de rookworst in plakjes.

En klaar is jouw Oer-Hollandse soep. Serveer de soep met de rookworst erin en het roggebrood met katenspek ernaast.


Smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten