dinsdag 27 oktober 2015

Oerhollands gerecht: Oma's appeltaart!

oerhollands-gerecht-oma-appeltaart.jpg































Vandaag heb ik een heerlijk Oudhollands gerecht gemaakt namelijk oma’s appeltaart. Dit 
recept is gewoon te lekker om van af te blijven. Dus pak je taartblik uit de kast en ga aan de slag!


Benodigdheden:
·         175 gram roomboter
·         2 eieren
·         300 g bloem
·         200 g witte basterdsuiker
·         1 mespunt zout
·         1 el koud water
·         6 appels (van 2-3 verschillende rassen)
·         3 el griesmeel
·         1 theelepel koek- en speculaaskruiden
·         100 g rozijnen
·         1 handje walnoten
·         2 sneetjes casinobrood
·         Keukenmachine
·         Springvorm met diameter van ongeveer 22 cm

Bereiding:
1.    Snijd de boter in blokjes. Splits de eieren (eiwit wordt niet gebruikt). Meng in de keukenmachine de bloem, ¾ van de basterdsuiker, de boter, de helft van de eierdooier en het zout met het koude water tot een stevig deeg. Vorm het deeg tot een dikke worst, verpak strak in plasticfolie en laat minstens 30 min. in de koelkast rusten.
2.    Verwarm de oven voor op 175 ºC. Schil de appels, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in plakjes. Schep in een schaal de appelplakjes om met ⅔ van het griesmeel, de koekkruiden, rozijnen, walnoten en de rest van de basterdsuiker.
3.    Bestuif het werkvlak met bloem. Rol ⅔ van het deeg uit tot een lap van ca. 26 cm doorsnede. Vet de vorm in en bekleed met het deeg. Haal de korst van het brood en snijd in blokjes. Meng het brood met de griesmeel en strooi over de bodem. Doe het appelmengsel in de springvorm.
4.    Rol het resterend deeg uit en snijd in repen. Leg de repen in een vlechtvorm op de appelvulling. Bestrijk de rand van de taart en de deegrepen met de rest van de eierdooiers. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 1 uur en 15 min. goudbruin en gaar.

Ten slotte heb ik nog 3 tips voor je!
Tip 1: Strooi wat poedersuiker over de appeltaart voor een ambachtelijke uitstraling.
Tip 2: Oma’s appeltaart is niet compleet zonder zelf gekopte slagroom.=
Tip 3: Als je nog een stuk appeltaart over hebt, kun je deze ook heel gemakkelijk invriezen. 

Deze appeltaart doet het altijd goed bij verjaardagen en is daarnaast natuurlijk ook heel lekker bij een kop chocolademelk, thee of koffie!

Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten