
Vandaag heb ik een heerlijk Oudhollands gerecht gemaakt namelijk oma’s appeltaart. Dit
recept is gewoon te lekker om van af te blijven. Dus pak je taartblik uit de kast en ga aan de slag!
Benodigdheden:
·
175
gram roomboter
·
2
eieren
·
300
g bloem
·
200
g witte basterdsuiker
·
1
mespunt zout
·
1
el koud water
·
6
appels (van 2-3 verschillende rassen)
·
3
el griesmeel
·
1
theelepel koek- en speculaaskruiden
·
100
g rozijnen
·
1
handje walnoten
·
2
sneetjes casinobrood
·
Keukenmachine
·
Springvorm
met diameter van ongeveer 22 cm
Bereiding:
1. Snijd de boter
in blokjes. Splits de eieren (eiwit wordt niet gebruikt). Meng in de
keukenmachine de bloem, ¾ van de basterdsuiker, de boter, de helft van de
eierdooier en het zout met het koude water tot een stevig deeg. Vorm het deeg
tot een dikke worst, verpak strak in plasticfolie en laat minstens 30 min. in
de koelkast rusten.
2. Verwarm de
oven voor op 175 ºC. Schil de appels, snijd in kwarten en verwijder het
klokhuis. Snijd de kwarten in plakjes. Schep in een schaal de appelplakjes om
met ⅔ van het griesmeel, de koekkruiden, rozijnen, walnoten en de rest van de
basterdsuiker.
3. Bestuif het
werkvlak met bloem. Rol ⅔ van het deeg uit tot een lap van ca. 26 cm doorsnede.
Vet de vorm in en bekleed met het deeg. Haal de korst van het brood en snijd in
blokjes. Meng het brood met de griesmeel en strooi over de bodem. Doe het
appelmengsel in de springvorm.
4. Rol het
resterend deeg uit en snijd in repen. Leg de repen in een vlechtvorm op de
appelvulling. Bestrijk de rand van de taart en de deegrepen met de rest van de
eierdooiers. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 1 uur en 15 min.
goudbruin en gaar.
Ten slotte
heb ik nog 3 tips voor je!
Tip 1: Strooi wat poedersuiker over de
appeltaart voor een ambachtelijke uitstraling.
Tip 2: Oma’s appeltaart is niet
compleet zonder zelf gekopte slagroom.=
Tip 3: Als je nog een stuk appeltaart
over hebt, kun je deze ook heel gemakkelijk invriezen.
Deze appeltaart doet het altijd goed bij verjaardagen en is daarnaast natuurlijk ook heel lekker bij een kop chocolademelk, thee of koffie!
Enjoy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten