woensdag 28 oktober 2015

Het is tijd voor een kroket!



het-is-tijd-voor-kroket.jpg


Toen ik zat te bedenken voor mijzelf wat nou echt Nederlandse keuken was, kwam ik al snel bij de stampotten, rookworst en erwtensoep uit. Heerlijke recepten waar al recepten van staan op onze site! Maar wat ook typisch Nederlands is (en een stukje minder gezond) de kroket! En samen met de kroket het begrip de Muur of ook wel een automatiek. Waar de bereide snacks op een kartonnetje of servetje achter glazen deurtjes liggen en warm wordt gehouden. Wij kunnen dan voor een 1 of 2 euro zo'n heerlijke kroket uit de muur trekken. Een raar fenomeen, waar menig toerist verbaasd naar staat te kijken. Komt er nou echt een snack uit een raampje in de muur?


Het grappige is dat dit typisch Nederlandse concept niet eens door een Nederlander is bedacht. Er zijn namelijk sterke vermoedens dat het uit Duitsland komt. Zo waren er aan het begin van de 20ste eeuw in heel veel landen automatieken, maar zijn deze allemaal na de jaren 60 verdwenen. Alleen Nederland was het erg populair en bleef het bestaan met dank aan de FEBO. Deze snackbarketen heeft er voor gezorgd dat Amsterdam uitgroeit is tot stad met de meeste automatieken ter wereld!


Maar terug naar de kroket. De oorsprong van de croquet ligt waarschijnlijk in Frankrijk, in 1705 werd er voor het eerst gesproken over een croquet in een kookboek van de kok van Lodewijk XIV. De croquet had toen de vorm van een ei. In 1830 werd er voor het eerst melding gemaakt van Nederlandse recepten voor het maken van een croquet. Na de tweede wereldoorlog is de croquet van een chic (tussen)gerecht, een snack geworden zoals wij die vandaag de dag kennen. Wij Nederlanders eten in totaal ongeveer 300 miljoen kroketten per jaar! Het wordt daarom gauw tijd dat we deze een keer zelf proberen te maken. Zo staan er op internet heel veel recepten, bijvoorbeeld van chickslovefood en Herman den Blijker. Ik zeg er vast bij dat het niet heel makkelijk is om te maken! Maar het is zeker de uitdaging waard. Ik hoor graag van jullie of het gelukt is!

Liefs!

PS: Klik op de oranje woorden in de tekst voor de recepten!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten