zaterdag 14 november 2015

Sinterklaas recept: Maak je eigen chocoladeletter!

sinterklaas-recept-maak-je-eigen-chocoladeletter.jpg
Deze week staat alles in het teken van sinterklaas. De intocht van sinterklaas is van start gegaan en daar horen natuurlijk heerlijke recepten bij. Ik ben zelf verslaafd aan chocolade zoals bijna elke vrouw en deel daarom met jullie een heerlijk recept om zelf een chocoladeletter te maken. Leuk om weg te geven maar ook heel lekker om stiekem zelf op te eten. Daarnaast kun je letterlijk jouw vingers aflikken bij dit recept want er blijft vaak wel wat chocoladevulling over! Dus klik gauw verder om te zien hoe jij je eigen chocoladeletter maakt!


Ingrediƫnten:
·         500 gram pure chocolade (minimaal 70% cacao)
·         125-150 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
·         1 eetlepel espressopoeder
·         Versiering, bijvoorbeeld cacaoboontjes, walnoten, spikkels, Sinterklaasversiering of kruidnootjes

Materialen:
·         1 spuitzak
·         1 groot spuitmondje met kartel of stervormige opening (>1cm)
·         1 fotolijst met hoge rand, A5 formaat
·         Stukje ribbelkarton in goud of andere leuke kleur na keuze
·         1 grote en 1 klein pan (au bain marie)
·         Optioneel: cellofaan en een lintje

Hoe maak je het:
1    Knip een stukje ribbelkarton in het formaat van je lijst en klem deze onder de glasplaat. Indien gewenst kun je nog een voorbeeldletter op het karton tekenen. Plaats de spuitmond in de spuitzak en knip de punt van de zak af. Bedenk welke versieringen je op je letter wilt en zet deze alvast klaar. 

     Smeltchocolade maken en spuiten:
     Vul de grote pan met een bodempje heet kraanwater en zet deze op een laag vuurtje. Hang de kleinere pan in de grote pan, maar zorg dat het water de bodem niet raakt. Breek 400 gram chocolade in stukjes in de kleine pan. Roer de chocolade door elkaar totdat het gesmolten is. Draai het vuur uit en smelt de resterende 100 gram chocolade erdoor in drie porties. Als alle chocola gesmolten is, laat je dit al roerend nog wat verder afkoelen totdat het niet meer warm voelt op je lip (ca. 30 graden)

     Klop de boter met een mixer wit en romig. Maak de espressopoeder aan met een lepeltje heet water. Schep vlug de aangemaakte espresso door het mengsel. Als het het goed doet wordt het mengsel direct dikker. Schep alles in de kom bij de boter en mix kort door elkaar. Daarna roer je de chocolade nog even goed door en glad met een plastic spatel of siliconen pannenlikker.
1
     Vul de spuitzak en spuit een letter. Gebruik zoveel mogelijk de randen van de lijst voor een mooie rechte letter. Ik maakte met een draaiende beweging aaneengesloten rozetten. Versier de letter met wat jij maar wil! Laat de letter hard worden in de koelkast. Pak de lijst met letter in met cellofaan en maak iemand blij op Sinterklaasavond!


Bon appetit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten