maandag 26 oktober 2015

Hollandse pot maar dan anders!

Rucolastamppot en gehaktballetjes met peterselie!

hollandse-pot-maar-dan-anders.jpg

Bij Hollandse pot dan denk je vast meteen aan een AVG’tje (aardappels, vlees en groenten). Vandaag ga ik dan ook aan de slag met de vertrouwde aardappel, stamppot en gehaktbal, maar dan wel in een verrassende combinatie. 

Lees hieronder mijn recept van rucola stamppot met peterselie gehaktballetjes.

Rucolastamppot
Benodigdheden:
·         Kruimelige aardappelen (ongeveer 3 aardappelen per persoon)
·         1 zak rucola
·         1 scheut halfvolle melk
·         1 scheut vloeibare boter
·         Kruiden: kerrie, nootmuskaat, peper en zout
·         Aardappelstamper

Hoe maak je het?
1.    Snijd de aardappelen in gelijke stukken en doe ze in een pan met een ruime hoeveelheid water.
2.    Kook de aardappelen in 20 minuten gaar, controleer met een vork of de aardappelen gaar zijn.
3.    Giet de aardappelen af en pureer de aardappelen met een aardappelstamper.
4.    Voeg  een scheut vloeibare boter en een scheut halfvolle melk toe.
5.    Voeg  daarna naar smaak de kruiden toe, ongeveer 10 keer strooien.
6.    Roer vervolgens alles goed door elkaar met een lepel.
7.    Hierna kun je de pan van het vuur halen en de zak rucola erdoorheen mengen.

En klaar is je overheerlijke rucola stamppot! Bij deze moderne stamppot kun je natuurlijk een ouderwetse karbonade of slavink serveren maar ik heb vandaag gekozen voor gehaktballetjes met peterselie. Hierdoor zet je een Oudhollands gerecht op tafel met een moderne twist. Lees hieronder hoe je deze gehaktballetjes kunt maken!

Gehaktballetjes met peterselie
hollandse-pot-maar-dan-anders.jpgBenodigdheden:
·         1 pak half-om-half gehakt (ongeveer 125 gram half-om-half gehakt per persoon)
·         1 scheut vloeibare boter
·         1 ui
·         1 handvol peterselie
·         1 theelepel mosterd
·         1 beschuit verkruimeld
·         1 ei
·         ketjap & Maggi
·         kruiden: peper, zout, gehaktkruiden en Italiaanse kruiden

Hoe maak je het?
1.    Pak een grote kom en doe de half-om-half gehakt in de kom.
2.    Neem een hand vol peterselie en hak het in kleine stukken en voeg het aan het gehakt toe.
3.    Versnipper de ui en voeg het samen met een ei toe aan het gehakt.
4.    Voeg de verkruimelde beschuit en 1 theelepel mosterd toe.
5.    Voeg daarna een eetlepel ketjap en naar smaak peper, zout, maggi, gehaktkruiden en Italiaanse kruiden  toe.
6.    Kneed alles goed door elkaar en maak er kleine compacte gehaktballetjes van.
7.    Zet een braadpan op het vuur met een scheut vloeibare boter.
8.    Als de boter bruin wordt kunnen de gehaktballetjes in de pan, bak de gehaktballetjes in 20 minuten bruin.
9.    Serveer de gehaktballetjes bij de rucola stamppot en jus.

Enjoy!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten