woensdag 28 oktober 2015

DIY: Ik wil pepernoten!

DIY-ik-wil-pepernoten.jpg

Deze week staat de Hollandse keuken op het menu. Over iets meer dan twee weken komt sinterklaas alweer naar het land en wat is er nou Nederlandser dan al het lekkere eten wat bij deze mooie traditie komt kijken?! De lekkernijen liggen al vanaf september in de schappen en vorig jaar heb ik er zoveel van gegeten dat ik tegen de tijd dat het sinterklaas was al helemaal geen zin meer in ze had. Daarom heb ik dit jaar met mezelf afgesproken dat ik geen pepernoten zou eten voor 1 november. Ik heb dit met moeite vol kunnen houden en kan niet wachten totdat het zondag is. Daarom leek het mij leuk om het dit jaar dan ook zelf te gaan bakken als beloning voor het wachten. Vandaar dat ik vandaag een heerlijk recept met jullie deel van pepernoten. Ik hoop dat jullie ze net zo lekker vinden als ik!


Wat heb je nodig?
150 gram boter
125 gram donkerbruine basterdsuiker
10 gram speculaaskruiden
250 gram zelfrijzend bakmeel
4 el melk
1tl zout

Wat moet je doen?
1. Verwarm als eerst de oven voor op 160 graden celcius. Kneed daarna de boter, de suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en het zout goed door tot één geheel. Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, dit doe je zodat het beslag lekker soepel wordt. Bekleed als laatste de bakplaat met bakpapier.

2. Maak nu van he deeg kleine balletjes en leg deze op de bakplaat. Druk de balletje iets aan, zodat ze de vorm van de pepernoten krijgen. Bak ze daarna in de oven voor 15-20 minuten tot ze gaar en lichtbruin zijn.

De versiertips: Dompel de pepernoten in gesmolten chocolade en je krijgt chocolade pepernoten! Of bestrij de pepernoten met poedersuikerglazuur en versier ze met eetbare suikervormpjes. De poedersuikerglazuur maak je door poedersuiker met limonadesiroop te mengen. 

Veel bakplezier!
Liefs

Geen opmerkingen:

Een reactie posten