vrijdag 13 november 2015

Antipasti voor bij de borrel!


antipasti-voor-de-borrel.jpg
In Italië hechten mensen veel waarde aan hun familie en vrienden en daarbij hoort natuurlijk ook uren lang borrelen met heerlijke gerechten bereid door la mamma. Antipasti is ook typisch Italiaans en wordt vaak gegeten als begin van een diner. Je kan het vergelijken met een amuse, maar dan in meervoud. Antipasti is een lichte schotel die de eetlust moet opwekken. Antipasti lijkt een beetje op het Spaanse tapas. Je zou antipasti ook goed kunnen maken als je een feestje hebt. Dan zet je een hele tafel vol met deze heerlijke Italiaanse hapjes voor bij een borrel. Ik heb hier alvast wat inspiratie voor je!                               

Vleeswaren
In Italië eten ze vaak verschillende vleeswaren als antipasti. Denk bijvoorbeeld aan groffe salami, Prosciutto en Parmham. Rol deze vleeswaren op en presenteer ze op een mooi bord.
antipasti-voor-de-borrel.jpg



Kaasplankje met olijven en zongedroogde tomaatjes
In Italië wordt vaak wijn gedronken en daarbij hoort natuurlijk een kaasplankje. Leg verschillende kaassoorten op een plank met olijven en zongedroogde tomaatjes erbij.

Rauwe ham met meloen
antipasti-voor-de-borrel.jpgEen lekkere frisse start voor een diner is rauwe ham met meloen. Je kan natuurlijke hele parten meloen serveren, maar je kan er ook leuke spiesjes van maken. Hol een meloen uit met een meloenboor en prik deze samen met de ham op een stokje.


antipasti-voor-de-borrel.jpgCaprese op een stokje
Ook lekker is een caprese salad op een stokje met Cherry tomaatjes, mozzarella en basilicum. Voor dit hapje halveer je eerst de Cherry tomaatjes. Vervolgens prik een half tomaatje aan een stokje. Rijg hier een blaadje basilicum op, gevolgd door een bolletje mozzarella. En sluit af met een half tomaatje. Bestrooi de spiesjes met peper, zout en vinaigrette.
antipasti-voor-de-borrel.jpg

Parmaham rolletjes
Je besmeert parmaham met roomkaas daarover leg je rijkelijk rucola met pijnboompitjes en je rolt het op. Klaar is je hapje!


antipasti-voor-de-borrel.jpg
Bruschetta
Soms worden er ook bruschetta’s geserveerd. Maar meestal krijg je gewoon een mandje met brood en olijfolie om in te dippen. Hieronder een eenvoudig maar heerlijk bruschetta receptje.
1.       Verwarm de oven voor op 200°C. Snij het stokbrood in plakjes en vet een bakplaat lichtjes in met olie.
2.       Snij de tomaten in stukjes. Meng de olijfolie, azijn, knoflook, peterselie, peper en zout in een kom. Voeg de tomaten toe. Laat eventueel een 1 afgedekt intrekken in de koelkast, maar ik sla dit meestal over.
3.       Verdeel de stukjes stokbrood over de bakplaat en wrijf eerst een beetje olijfolie over de broodjes. Verdeel daarna wat van het tomatenmengsel erover.
4.       Bak de bruschetta ong. 10 minuten in de voorverwarmde oven, of tot ze bruin en knapperig zijn. Besprenkel eventueel met nog een beetje balsamico.


Buon Appetito!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten